Vi har tidligere vært inne på alle fordelene ved å bruke en begrenset palett når en maler. For å kunne bruke en begrenset palett må en vite hvordan en skal blande farger.
Blande farger
I en blekkskriver finner vi fargene svart, gul, magenta (rød) og cyan (blå). Av disse «grunnfargene» så blander blekkskriveren en helt utrolg mengde ulike farger. Blekkskriveren trenger ikke mange farger for å blande en utrolig mengde med farger av disse, og det gjør ikke vi heller.
Primærfarger
Det en omtaler som primærfarger er fargene gul, blå og rød (Noen hevder at også grønn er en primærfarge). Primærfargene kan ikke blandes av andre farger (Foruten grønn). Når en skal bruke en begrenset palett og blande farger ut i fra denne så bør primærfargene være med i paletten for at en skal kunne blande så mange farger som mulig.
En blekkskriver har fargen svart med for å kunne lage de mørke partiene i et bilde. I en begrenset palett bør en derfor ha med en farge som gjør det mulig å få blandet farger for de mørke partiene (Staining color heter det på Engelsk. Jeg finner ikke et godt ord på Norsk).
Blander du alle tre primærfargene med hverandre så får du enten brun eller grå. Du får brun om det er en større mengde rød i blandingen enn det er av blå – og du får grå om det er en større mengde av blå enn rød i blandingen.
Varme og kalde farger
Fra gammelt av har mennesket sett på blå som en kald farge og rød/gul som varme farger. På samme vis sier en innefor kunsten at blå er en kald farge og gul/rød er varme farger.
Litt mer forvirrende blir det når en sier at en har varme og kalde farger av de ulike primærfargene. For å gjøre det enkelt kan vi si at vi har relativt varme og kalde farger innen primærfargene. Dette kommer av at primærfargene har litt iblandet fra en annen farge. Det er dette som gjør at det finnes så mange blå-, gule- og røde farger som du kan kjøpe (Og et utrollig antall av andre farger også).
Forskjell på blekkskriver og vannfarger
Nå har vi kommet til et punkt der blanding av vannfarger skiller seg fra hvordan en blekkskriver blander farger. I vannfarger bruker vi IKKE sort for å få mørkere farger og vi bruker heller IKKE hvit for å få lysere farger.
Sekundærfarger
Sekundærfarger får vi når vi blander to primærfarger med hverandre. Gul og blå gir grønn. Rød og gul gir oransje. Rød og blå gir fiolett. Ulik mengde av primærfargene gir ulike farger som resultat.
Tertiærfarger
Tertiærfargene får du ved å blande sekundærfargene med hverandre. Og slik kan vi holde på.
Et par grunnregler i vannfarger
- For å gjøre en farge lysere så øker en mengden av vann slik at arkfargen under skinner mer gjennom (Eksempelvis så vil mange av rødfargene du får kjøpt ferdigblandet bli en rosafarge ved bruk av mye vann).
- Å blande inn svart for å gjøre en farge mørkere vil ofte føre til veldig skitne resultat.
- Noen farger er sterke og mer dominante enn andre. Dette betyr at en liten mengde av en av disse må oppveies med en veldig stor mengde av en svakere farge. Når en skal blande en ny farge så bør en begynne med den minst dominante fargen for å å lege til litt etter litt av den dominante fargen. Får du for mye av en dominant farge så er det ofte lurt å begynne helt på nytt.
Et eksempel. Om du skal blande en lysegrønn farge så bør du begynne med gul (som er lite dominant) og så legge til litt etter litt av blå til du får den fargen du ønsker. Om du begynner med blå kan det hende at du må tilføre utrolig mye av gul for å få resultatet du ønsker.
Var dette veldig mye informasjon på en gang? Det var det for meg også når jeg begynte å dykke ned i dette teamet. Men fortvil ikke, øving gjør mester. Ta utgangspunkt i primærfargene og øv på å blande sekundærfarger – og så blande tertiærfarger osv ….
Jeg skal hjelpe deg litt til. En kunstner og foreleser i fra England ved navn Micelle Webber legger, og har lagt ut, veldig mange gode opplæringsvideor om akvarellmaling på YouTube.
Her finner du en spilliste for blanding av vannfarger. Hver gang jeg ser disse videoene på nytt så lærer jeg nye ting 🙂
Sjekk også alle de andre videoene Michelle har å by på.