Hvordan unngå at arket bølger seg?

Akvarellark i balje med vann
Akvarellark i balje med vann

Hvorfor arket bølger seg

Som jeg fortalte i forrige innlegg så utvider et ark seg når en tilfører væske. Konklusjonen blir da at et ark som er festet i en blokk også vil utvide seg om det tilføres væske. I en blokk hvor sidene er tapet fast så vil ikke arket ha noen annen veg å utvide seg enn oppover og arket bølger seg. I en blokk vil en kanskje unngå at arket bølger seg om en er veldig forsiktig med mengden væske på arket. Jeg har imidlertid aldri vært nede på en så liten mengde væske at jeg ikke har fått bølging på arket.

Hvorfor er det at arket bølger seg et problem?

Dette skjer om arket bølger seg
Spor etter ark som har bølget seg

Om du ser på bildet over så er det vekselvis lyse og mørke partier. Grunnen til dette er at vi har hatt en bølging på arket. Det som skjer når arket bølger seg er at væsken vil renne ned der hvor arket er lavest slik at du får en oppsamling av væske og maling der. På toppene vil det være lite væske og maling. Når alt tørker så får en resultatet over. I tillegg vil en også kunne få «backruns, blooming» fordi arket vil tørke ujevnt.

En kan rette opp noe av dette ved å ha arket på skrå med en vinkel som gjør at væske og maling vil renne nedover – men jeg har en bedre ide!!

Vi strekker arket!

Kort fortalt så strekker en arket ved å væte det før en taper det fast. Hva oppnår en da? Jo arket har allerede utvidet seg FØR en taper det fast. Når du da setter deg ned for å male senere så vil arket ha plass til å utvide seg og en slipper blølging.

Det som er genialt her er at arket blir stramt som et trommeskinn etter at det igjen har tørket og krympet. Når du så begynner å male, altså tilføre væske på arket, så har arket plass å utvide seg på og du unngår bølging av arket.

I en rull med akvarelltape så aktiveres limet ved å tilføre fuktighet (væske)
I en rull med akvarelltape så aktiveres limet ved å tilføre fuktighet væske

 

 

Hvordan gjør vi så dette?

Det du trenger for å gjøre dette vellykket er følgende:

                    • En svamp
                    • Akvarelltape (Tape hvor limet aktiveres når en tilfører væske)
                    • En balje som er større enn arket  i bredde og høyde
                    • En tørkerull
                    • En plate som er som er tykk og solid og som har en overflate som tåler litt væske og som er ru slik at tapen får feste.

Slik går vi fram:

Kutt til fire remser med akvarelltape som passer til sidene av arket. Ta godt mål slik at remsene er litt større enn arket.

Fyll opp en balje med temperert vann (Har du ikke balje som er stor nok til arket, eller ikke har balje, så kan du påføre væske på arketmed en svamp eller stor pensel. Du skal da væte arket sikkelig og gjerne holde opp arket slik at overskuddsvann renner av).

Legg arket opp i balja og sett timeren på 5 minutter. Etter 5 minutter tar du ut arket og holder det opp slik at overskuddsvannet renner av.

Legg deretter arket på plata som du skal feste det fast til. Bruk tørkepapir til å tørke arket på den delen av arket som tapen skal feste til (Ca. en cm på hver side). Dette steget er viktig for at tapen skal feste til arket!

Aktiver så limet på første remse ved å bruken en fuktig svamp. Ikke bruk for mye væske til dette da du kan vaske bort limet (Her strevde jeg litt før jeg fant riktig mengde med væske men det gikk seg til).

Tape så første side av arket fast til platen med ca. en cm på arket og en cm på plata. Trykk ned tapen på steder du ser at det er luftbobler. Gjør så det samme med de tre andre sidene.

Nå skal arket tørke. Legg det FLATT i et temperert rom.Om et døgn er arket klart for bruk 🙂

Når du har malt en akvarell så anbefales det at du lar arket tørke på platen. Når det er tørt kan du bruke en skarp kniv til å skjære det ut ved å følge kanten på arket. I bildet under så ser du at en lett ser hvor arket slutter. Kutt på arkkanten og ikke inne der tapen slutter på arket. Denne delen med tape på er fin å ha når en senere skal ramme inn og feste passepartout til arket.

To ferdige strukkede ark
To strukkede akvarellark som er klare til å males på

Hvilke utfordringer har jeg hatt før jeg fikk til å strekke arket?

  • Jeg brukte tid på å finne den riktige plata å bruke. Plata må være tykk og solid da det er store krefter i sving når arket tørker. Er ikke pata tykk nok vil den bue seg, noe jeg har opplevd.

    Plata bør også ha en ru overflate slik at tapen fester skikkelig. På en for glatt plate vil ikke tapen feste.

  • Å finne riktig mengde væske å påføre tapen når en skal aktivere limet. For mye væske vasker bort limet og for lite væske aktiviserer ikke all limen. Her må en finne en balanse
  • Når det skal tørke så legger du det i et rom med innetempratur – og det skal ligge flatt. Et rom hvor du har varempumpe funker ikke godt om det blåser rett på arket (Egen erfaring).

Lykke til med strekking av akvarellpapir. Fortell meg om hvordan det går i en kommentar til dette innlegget.

Tor Olav

For å unngå at arket bølger seg ved påføring av væske så strekker vi arket. Se gjennom dette innlegget. Dette er en "gamechanger"

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget

Relaterte innlegg

Eksempel på akvarellblokk
Mine erfaringer i vannfargenes verden

Typer av akvarellpapir

Det finnes mange ulike typer av akvarellpapir. I dette innlegget gir jeg dere en liten innføringen av hva som finnes der ute.

Les mer
Sett med halfpan akvarellmaling
Mine erfaringer i vannfargenes verden

Hva finnes av akvarellmaling?

Akvarellmaling åpner en verden av farger og teknikker, perfekt for både nybegynnere og erfarne kunstnere. Her er en liten oversikt

Les mer

Første gangen du ønsker å kommentere?

Grunnen til at du må skrive inn ditt navn og epostadresse er at jeg ikke ønsker at folk skal kunne kommentre anonymt, samt at jeg heller ikke ønsker spam på nettsiden min.

Ditt navn og epostadresse (og ev. Nettsted som er valgfritt) blir lagret på dataområdet til din nettleser på din datamaskin. Opplysningene vil ikke bli brukt i epostlister og lignende ting.

Så – bare kommenter i veg :)

Mvh
Tor Olav

Hva med en Personlig gave?